Our
WORK
Aenean maximus lectus quis orci pellentesque vehicula. Aliquam a luctus eros, sed condimentum tellus. Nam eget velit eu nisi congue dignissim.
Aenean maximus lectus quis orci pellentesque vehicula. Aliquam a luctus eros, sed condimentum tellus. Nam eget velit eu nisi congue dignissim.
Ruwe bolster, blanke pit
Hij heeft de Elfstedentocht al 11 keer gestept. Ging steppen omdat hij last had van zijn rug én omdat hij graag buiten is. Stept het liefst alleen, zodat hij zijn gedachten de vrije loop kan laten.
Waarom?
“Ik step deze monstertocht om te bewijzen dat ik het kan. En we hebben er een goed doel aan vastgeplakt, waaronder de hartstichting. Mijn vader was van de één op de andere dag weg. ‘k Heb dus van heel dichtbij meegemaakt wat er kan gebeuren. Daarom hopen wij veel geld binnen te halen. Dan doen we het niet alleen voor onszelf, maar zo heeft iedereen er wat aan. Gelukkig kennen wij veel mensen. En nu maar hopen dat zij ons en daarmee de goede doelen willen steunen. We willen dit één keer doen. Eén keer en nooit weer, want dit zal een slopende tocht worden. Maar we gaan door tot we erbij neervallen.”
Wie is?
Freddy is samen met broer Jacco eigenaar van machinefabriek Bloemhof Bolsward. Een grote optimist, maar: ruwe bolster, blanke pit. Is goed voor zijn mensen. Houdt van fietsen, steppen, lekker buiten zijn en vooral: Friese paarden. Zijn grote droom: een kampioen dekhengst fokken!
Sociaal en ambitieus
Maarten van der Weijden heeft hem geïnspireerd. Hij zag hoe de boeren Maarten hielpen door het zwemwater te verlichten met hun tractoren. In alle elfsteden zoveel mensen op de been. Mensen huilden spontaan, vierden feest. Friesland op zijn best!
Waarom?
“Als wij toch maar een beetje voor elkaar konden krijgen wat Maarten van der Weijden gelukt is: dat gevoel van saamhorigheid, die intense emotie onder de bevolking. Dat kwam ter sprake op het feestje van mijn schoonzusje. Van dit onderwerp kwamen we op onze vader die de Elfstedentocht had gefietst. Niet één, maar twee keer achter elkaar. Waarom zouden wij dat niet ook doen? Maar dan wel een tikje moeilijker. Op de step voor het goede doel. Een prachtig eerbetoon als broers voor heit. We houden wel van een uitdaging.”
Wie?
Johan is getrouwd en vader van twee dochters, accountant en mede-eigenaar van Bentacera. Een sociale, sportieve en ambitieuze man. Hulpvaardig en een tikje eigenwijs. Vindt zijn werk fantastisch, is goed met cijfers en vindt het geweldig als hij zijn kennis kan inzetten om mensen te helpen.
Opgeven? Geen optie!
Hij heeft ‘m al vaker gestept, de Elfstedentocht. Werd ooit zelfs tweede. En nu heeft hij dezelfde leeftijd als zijn vader had toen hij twee keer achter elkaar de Elfstedentocht fietste. Hij ziet zijn vader als voorbeeld: doorzetten, niet klagen. Zijn vader is voor hem een grote bron van inspiratie.
Waarom?
Mijn vader heeft twee keer achter elkaar de Elfstedentocht op de fiets gedaan. Hij overleed op 58 jarige leeftijd aan een herseninfarct. Veel te jong! Reden waarom de hartstichting een van de goede doelen is. En natuurlijk wordt het een enorme klus, maar opgeven is geen optie.”
Wie is?
Harm heeft een eigen timmerbedrijf – Bloemhof Betimmeringen – waar hij onder andere meubels en interieurs maakt. Een gruwelijke vakman, degelijk en goed. En een pietje precies. Houdt van gezelligheid met vrienden en familie, gezellig kamperen met nichtjes en neefjes. En van zijn maatje, hond Boris.
Uitdagingen aangaan
Ze heeft meerdere malen de Elfstedentocht op de step afgelegd. En een maal direct de daaropvolgende dag deed ze ‘m ook nog eens op de fiets. Iets wat ze nóóit meer zou doen. En toch stapt ook zij het Pinksterweekend op de step. Wat haar extra triggert, dat zijn de goede doelen.
Waarom?
“We kennen allemaal mensen die met deze ziektes te maken hebben gehad. Waarom is het nou zo moeilijk om deze ziektes te voorkomen? Ik wil strijden voor geld voor meer vooronderzoek, zodat mensen meer bewust raken van de mogelijkheden op preventief vlak.”
Wie is?
Esther is moeder van zoon Marin en echtgenoot van Freddy, sportief, creatief, energiek en werkt in het dagelijks leven bij Bloemhof Bolsward, de machinefabriek van haar man. Wordt blij van de vrijheid die je voelt in de natuur, iets wat haar inspiratie en veel energie geeft. Samen met haar gezin op het water of in de bergen zijn. Ook daar geniet ze van. Ze is niet bang om grenzen te verleggen. Om uitdagingen aan te gaan.
Gezellige druktemaker
Hij heeft pas twee keer de Elfstedentocht gestept. Twee keer achter elkaar de Elfstedentocht steppen ziet hij dan ook als een persoonlijke uitdaging. Zijn tweede uitdaging is veel geld ophalen voor de goede doelen. Dat werkt motiverend.
Waarom?
“De pijn die wij na die twee dagen steppen zullen hebben staat niet in verhouding tot het leed van iemand die een openhartoperatie ondergaat of kanker heeft. Het is bizar dat we wel mensen op de maan kunnen zetten, maar nog geen oplossing hebben voor een ziekte als kanker. Ik hoop dat er in de toekomst een oplossing is voor onze kinderen en dat wij met deze prestatie kunnen bijdragen aan een klein stukje van de oplossing. Want als er maar genoeg druppels op die gloeiende plaat vallen, dan koelt de plaat vanzelf af.”
Wie is?
Sjoerd is senior accountmanager bij een bedrijf dat laboratorium benodigdheden levert en dat de foodkant van levensmiddelen verbetert door gebruik te maken van natuurlijke middelen. Hij houdt van koken, mensen om zich heen verzamelen, muziek maken, steppen. Een echte druktemaker. En een gezelschapsmens.”
Eerlijk en oprecht
Hij is niet de sportiefste, maar stept wel eens per jaar de Elfstedentocht. En ook al heeft hij ´m al 11 keer gestept, dit is toch echt wel iets anders. Maar, zoals hij zelf aangeeft, eens in je leven moet je iets geks doen. En dit is ook direct het extreemste wat hij ooit zal doen.
Waarom?
“Toen de broers aangaven dat zij niet één, maar twee keer de Elfstedentocht wilden steppen kon ik niet achterblijven. Maar ik heb wel direct één voorwaarde gesteld: dat we er een goed doel aan zouden koppelen. Mijn goede doel wist ik al: het KWF. Ik ben namelijk zowel mijn zakenpartner als een goede vriendin, die nog maar 31 was, aan kanker kwijtgeraakt. En wat kan je terugdoen? Maar heel weinig! Ik steun weliswaar ieder jaar het KWF, maar in je eentje kan je nu eenmaal niet zoveel geld bijeenbrengen.”
Wie is?
Jurjen is mede-oprichter en mede-eigenaar van risico-inspectiebureau Burghgraef Van Tiel & Partners. Een doorzetter. Eerlijk. Oprecht. Trouw. Recht voor zijn raap. Leeft voor zijn gezin en zijn werk. Wie goed doet, goed ontmoet
Drie broers die samen iets extreems op sportief vlak wilden doen. Een van de echtgenotes en vier vrienden, Joris Bos, Jurjen Burghgraef, Sjoerd Vellinga en Edwin Velzen, die zich aansloten. Maar wel onder voorwaarde dat de uitdaging gekoppeld zou worden aan een goed doel. Want als zij dan toch zoiets buitensporigs deden, dan ook maar direct met de nodige aandacht. Aandacht voor het goede doel. Want ze zien zoveel narigheid om zich heen.
De broers hebben stuk voor stuk iets competitiefs in zich. En dat is mooi, want het is natuurlijk wel het streven om de finish te halen. Samen over de streep, dat is hun doel. En natuurlijk: veel geld ophalen voor de hartstichting en het KWF. Hun voorbeeld en de trigger om 460 kilometer aan één stuk voor het goede doel te steppen: Maarten van der Weijden die een waanzinnige zwemprestatie neerzette. Als het ze toch eens zou lukken om ook veel geld bij elkaar te krijgen voor het goede doel. Want dat is waar ze het uiteindelijk voor doen.
En daar komt vriend Edwin Velzen om de hoek kijken. Hij stept niet mee, maar is een belangrijke spil in het geheel. Hij is kartrekker van de sponsor en PR-acties. Er moet veel ruchtbaarheid aan Step460 gegeven worden om een mooi bedrag binnen te kunnen halen. Want zo serieus als de steppers van de 460 kilometer lange tocht zijn, zo serieus pakt Edwin de sponsoring op. Met als doel: er samen met veel lokale enthousiaste en creatieve mensen een kleurrijke ‘step460 tocht’ van te maken.
De steppers vertrekken in de nacht van vrijdag 21 op zaterdag 22 mei, de dag voor Pinksteren. Ze hopen in de loop van de avond weer aan te komen in Bolsward. Even rust, hapje eten en dan om middernacht nóg een keer. Helaas vanwege corona dit keer niet samen met al die mensen die normaliter de ‘gewone’ Stepelfsteden doen. Natuurlijk hebben ze hun eigen begeleiders mee, waaronder een fysiotherapeut. Broer Jaco volgt ze op de voet in een camper. En ja, de AED gaat ook mee. Want 460 kilometer, dat is van Bolsward naar Eindhoven. En weer terug. Gekkenwerk!
Tijdens de tocht zijn zij te volgen via een livestream en een 360-gradencamera.
Optimist
Hij stepte voor de lol regelmatig met Harm, Sjoerd en Johan toen die aan het trainen waren voor de monstertocht. Gaandeweg kreeg hij de smaak te pakken en voor hij het wist was besloten dat hij ook mee zou doen met Step460. Hij vindt het leuk om zijn grenzen te verleggen, iets wat hij straks ook moet doen.
Waarom?
“Waarom niet? Soms moet je niet nadenken, maar gewoon doen. Ik trainde wekelijks met mijn vrienden mee en op een gegeven moment was het bijna een vanzelfsprekendheid dat ik mee ging met de tocht. En nu is het mijn doel om zo goed mogelijk twee keer de afstand van de Elfstedentocht te steppen waarbij ik het ontzettend mooi zou vinden als ik het tochtje ook echt kon afmaken. Ik zal diep moeten gaan. Afzien en toch doorgaan. Dat past wel bij mij én bij de goede doelen: de Hartstichting en het KWF. Ook zij kennen veel mensen die af moeten zien. Laten wij die gezond zijn dan ook maar eens afzien.”
Wie is?
Joris is tussen de koeien opgegroeid. Als boerenzoon trok de techniek echter meer dan de koeien. Want, zo geeft Joris aan, een machine kan je in het weekend uitzetten. Een koe niet. En zo belandde hij bij het bedrijf Bos Konstruktie en machinebouw in Bolsward dat hij samen met zijn broer runt. Hier ontwikkelen en bouwen ze machines voor de landbouw en overheden ten behoeve van sloot- en bermonderhoud, grondverzet en egalisatie. Hij houdt van erop uit gaan met de kids. Een blokje steppen. Buiten zijn. Gezellig op een terrasje zitten. Maar geniet ook als de productie goed loopt.